En golvläslampa är en lampa som vars syfte är att stå på golv och är speciellt utformad för att kunna ge ett fokuserat ljus. En golvläslampa är ofta placerad nära fåtöljen eller soffan för att ge ett bra ljus för läsning. Golvlampor för läsning är ofta utformade med en justerbar lamparm för att göra det möjligt att rikta ljuset till det önskade området på ett enkelt vis.

4 tips: fyra saker att tänka på när du ska köpa en läslampa för golv

1. Flexarm och justerbar arm

När du ska läsa en bok är det viktigt med att få ett bra ljus för att inte dina ögon ska bli ansträngda, men om ljuset inte kommer från rätt vinkel är det lätt att vi börjar vrida och vända på huvudet, eller att vi sätter oss i en onaturlig position. När vi sitter i onaturliga positioner kan det påverka vår rygg och nacke, vilket i sin tur kan leda till att du får huvudvärk. Därför är det bra att välja en lampa med en arm som du enkelt kan justera efter ditt behov och se till att ljuset enbart riktas så att du får en bekväm lässtund.

2. Använd en plug-in dimmer till din lampa

Eftersom golvläslampor oftast inte har en inbyggd dimmer så kan det vara ett bra alternativ att använda sig av en så kallad plug-in dimmer som du sätter in i ditt vägguttag. På Plug-in dimmern så finns det en ”dimmer-ratt” som du kan reglera ljuset med. Om du tänker använda en plug-in dimmer så är det även viktigt att komma ihåg att välja en dimbar ljuskälla till din golvläslampa.

3. Tre-stegs-dimbara ljuskällor

Ett bra alternativ att använda om du inte vill använda en Plug-in dimmer kan vara att använda tre-stegs dimbara ljuskällor. Tre-stegs-dimbara ljuskälllor är precis vad det låter som, en ljuskälla som har tre olika steg. Här kan du välja mellan tre olika ljusflöden från din lampa, till exempel så kan det vara en ljuskälla med följande ljusflöden: 720 lumen – 260 lumen – 50 lumen.

Hur reglerar jag ljuset med tre-stegs dimbara ljuskällor?

Du reglerar ljuset genom att du sätter på och stänger av din lampa. Första tändningen så är du på starkaste läget, andra tändningen så är du på mellanläget och tredje gången du tänder så är du på lägsta ljuset. Om du släcker en till gång så startar du om processen.

4. Använd LED-ljuskällor

Om du ska köpa en golvläslampa med lampskärm så är LED-ljuskällor ett bättre alternativ än traditionella glödlampor och halogenlampor. Anledningen till det är dels att LED drar mindre energi vilket leder till minskade kostnader, men även att de äldre ljuskällorna blir varma och kan skada både lamphållaren och framförallt lampskärmen. När ljuskällan blir varm så kan lampskärmen gulna och lampskärmens tyg kan ta skada.